IT uitbesteden, waarom wel en waarom niet doen

Veel bedrijven kiezen ervoor om hun IT gewoon in house te doen, maar steeds vaker kiezen bedrijven ervoor hun IT uit te besteden en daar hebben zij goede redenen voor. Voor beide valt wel het een en ander te zeggen, vandaar dat we alle voor- en nadelen even op een rijtje zetten zodat je zelf een beslissing kunt maken.

Waarom IT uitbesteden aan een specialist?

Het grote voordeel van het uitbesteden van IT of ICT is dat je te maken hebt met een echte specialist. Iemand (of een bedrijf) dat dagelijks hiermee bezig is en specifieke vaardigheden heeft de processen goed kan bepalen en hierop ook direct acties uit kan zetten. Daarnaast maak je geen extra kosten aan (overhead) personeel en kun je de capaciteit elders inzetten. Daarbij is het niet zo dat alleen grote partijen kiezen voor het uitbesteden van hun IT ook ZZP’ers en MKB bedrijven kiezen er meermaals voor hun IT uit te besteden. Sterker nog, in de meeste gevallen zijn het ook daadwerkelijk de kleine bedrijven en ZZP’ers die ervoor kiezen hun IT ergens anders neer te leggen. Voor sommige onderdelen zoals een cloud migratie is veel kennis nodig om alles soepel te laten verlopen.

IT inhouse doen

Naast de voordelen van het uitbesteden van IT, kiezen nog steeds veel partijen om het inhouse te doen en daar hebben zij hun redenen voor. Je kunt één persoon verantwoordelijk maken hiervoor en deze persoon is dan ook de hele werkweek beschikbaar om direct zaken omtrent de ICT op te pakken. Als je het bij een bedrijf neerlegt ben je afhankelijk van hun beschikbaarheid en moet je je daaraan aanpassen. Als iets op korte termijn moet gebeuren is het dus eenvoudiger om direct de verantwoordelijke intern hiervoor te benaderen. Verder kan het natuurlijk ook een kostenplaatje zijn. Iemand intern de IT op laten pakken, naast zijn overige werkzaamheden is voordeliger. Als de taken niet te geavanceerd zijn, is het dus ook goed mogelijk dat er intern de nodige zaken te doen zijn.

Conclusie

Er is niet een duidelijke en eenduidige conclusie, want het hangt er vooral vanaf. Kies je voor gemak en kwaliteit dan kun je het beste kiezen voor IT sourcing en het een andere partij laten oppakken. Wil je kosten besparen en intern een verantwoordelijke aanwijzen met de juiste kennis dan kun je goed kiezen om dit inhouse te doen. Voor beide zijn voordelen en nadelen te bedenken en het hangt er dus met name vanaf waar je de focus wilt aanbrengen.